Dana Barcan
Editor
vineri, 13 decembrie 2024
controale ansvsa, amenzi de 4,2 milioane de lei
Controalele Reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pe o perioadă de trei zile, efectuate în supermarketuri şi hipermarketuri au dus la amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei. S-au constatat nereguli la depozitarea sau etichetarea neconformă a produselor, întreruperea lanţului frigorific și funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar-veterinar.
FOTO: Industria Carnii
În perioada 10-13 decembrie autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi ai municipiului Bucureşti, despre controalele tematice efectuate în supermarketuri şi hipermarketuri la nivel naţional.
Au fost vizate verificarea condiţiilor de igienă, în ce privește produsele alimentare, în special carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală. Acţiunile fac parte din măsurile preventive menite să prevină toxiinfecţiile alimentare, precum și limitarea răspândirii Pestei Porcine Africane în perioada sărbătorilor de iarnă.
Controalele ANSVSA au vizat aspecte esenţiale din supermarketuri şi hipermarketuri: verificarea respectării cerinţelor de înregistrare sanitară veterinară şi siguranţa alimentelor; verificarea eligibilităţii materiilor prime şi a trasabilităţii produselor alimentare; respectarea cerinţelor igienice pentru expunerea şi servirea alimentelor; implementarea procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.
Aceste controale s-au efectuat pentru identificarea neconformităţii în ceea ce privește depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea cerinţelor de trasabilitate a produselor, depozitarea necorespunzătoare şi întreruperea lanţului frigorific, nerealizarea programului de autocontrol, funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi deficienţe structurale în spaţiile de depozitare.
ANSVSA a declarat: ”Au fost efectuate 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.240.401 lei. De asemenea, au fost acordate 92 de avertismente, iar ca măsură suplimentară, s-a dispus reţinerea oficială a 959 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală”.
În perioada 10-13 decembrie autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi ai municipiului Bucureşti, despre controalele tematice efectuate în supermarketuri şi hipermarketuri la nivel naţional.
Au fost vizate verificarea condiţiilor de igienă, în ce privește produsele alimentare, în special carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală. Acţiunile fac parte din măsurile preventive menite să prevină toxiinfecţiile alimentare, precum și limitarea răspândirii Pestei Porcine Africane în perioada sărbătorilor de iarnă.
Controalele ANSVSA au vizat aspecte esenţiale din supermarketuri şi hipermarketuri: verificarea respectării cerinţelor de înregistrare sanitară veterinară şi siguranţa alimentelor; verificarea eligibilităţii materiilor prime şi a trasabilităţii produselor alimentare; respectarea cerinţelor igienice pentru expunerea şi servirea alimentelor; implementarea procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.
Aceste controale s-au efectuat pentru identificarea neconformităţii în ceea ce privește depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea cerinţelor de trasabilitate a produselor, depozitarea necorespunzătoare şi întreruperea lanţului frigorific, nerealizarea programului de autocontrol, funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi deficienţe structurale în spaţiile de depozitare.
ANSVSA a declarat: ”Au fost efectuate 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.240.401 lei. De asemenea, au fost acordate 92 de avertismente, iar ca măsură suplimentară, s-a dispus reţinerea oficială a 959 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală”.
În perioada 10-13 decembrie autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi ai municipiului Bucureşti, despre controalele tematice efectuate în supermarketuri şi hipermarketuri la nivel naţional.
Au fost vizate verificarea condiţiilor de igienă, în ce privește produsele alimentare, în special carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală. Acţiunile fac parte din măsurile preventive menite să prevină toxiinfecţiile alimentare, precum și limitarea răspândirii Pestei Porcine Africane în perioada sărbătorilor de iarnă.
Controalele ANSVSA au vizat aspecte esenţiale din supermarketuri şi hipermarketuri: verificarea respectării cerinţelor de înregistrare sanitară veterinară şi siguranţa alimentelor; verificarea eligibilităţii materiilor prime şi a trasabilităţii produselor alimentare; respectarea cerinţelor igienice pentru expunerea şi servirea alimentelor; implementarea procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.
Aceste controale s-au efectuat pentru identificarea neconformităţii în ceea ce privește depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea cerinţelor de trasabilitate a produselor, depozitarea necorespunzătoare şi întreruperea lanţului frigorific, nerealizarea programului de autocontrol, funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi deficienţe structurale în spaţiile de depozitare.
ANSVSA a declarat: ”Au fost efectuate 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.240.401 lei. De asemenea, au fost acordate 92 de avertismente, iar ca măsură suplimentară, s-a dispus reţinerea oficială a 959 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală”.
Share this post
ANSVSA
controale
nereguli
supermarketuri