Mașinile prietenoase cu mediul ar putea beneficia de scutiri de taxe sau de impozite foarte mici. Noua reformă urmează să aducă modificări și pentru impozitele pe proprietăți. Guvernul analizează mai multe variante, printre care: impozitarea în funcție de zona în care se află locuința; în funcție de valoarea reală a proprietății sau în funcție de o grilă notarială actualizată.
Tánczos Barna a dat exemplu un penthouse de 500.000 de euro din Sectorul 1, care nu poate fi taxat la fel ca un apartament situat la periferia Capitalei. O măsură importantă este și reducerea plăților în numerar, iar amenzile vor putea fi plătite direct polițistului printr-un cod QR. Pentru TIR-uri rovinieta se va putea plăti în funcție de kilometrii parcurși, similar cu sistemele din alte state europene.
Guvernul va trebui să decidă dacă va elimina complet facilitățile fiscale, conform cerințelor Băncii Mondiale și Comisiei Europene. În urma eliminării scutirilor de impozit pentru IT, construcții și agricultură a rămas o singură facilitate: deducerea de 300 de lei din salariul minim, aceasta putând fi eliminată. Noua reformă fiscală va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026., România având de finalizat și trimis detaliile și planul către Comisia Europeană, în vederea accesării fondurilor din PNRR.