Dana Barcan
Editor
joi, 24 octombrie 2024
se scumpeste carnea de pui
Tocmai înainte de Crăciun, carnea de pasăre se va vinde la prețuri cu mult mai mari, chiar și cu 13 procente mai mult. În 2023, tona de carne de pui se vindea cu 800 de lei tona, iar anul acesta, prețul ei a ajuns la 1.200 de lei. Schimbările climatice din ultima vreme și seceta accentuată au făcut ca o mare parte din cultura de porumb să fie compromisă, ceea ce duce la cumpiri în lanţ.
FOTO: PodTv
Agricultorii susțin că acesta a fost cel mai prost an din ultima vreme. Unii dintre ei nu au avut ce să recolteze din cauză că toată cultura de porumbi a fost afectată. Principalele cauze pentru care prețul cărnii de pasăre va crește, sunt, printre altele, creșterea prețului la furaje,în general, ținând cont că România s-a cnfruntat cu secetă în această vară. Și costurile utilităților sunt mai mari în timpul sezonului rece, dar și prețul puiului de o zi a crescut în contextul apariției focarelor de gripă aviară
în mai multe țări din Europa. La poarta fermei, un kilogram de carne de pasăre pleaca cu 5,8 lei, iar la raft ajungea să fie mai scumpă de două, și chiar de trei ori. Specialiștii spun că până la sfârșitul anului, prețul cărnii de pasăre se va majora cu aproximativ 13%. Aceasta înseamnă că pentru mulți români, carnea de pasăre, cea mai consumată din România, ar putea deveni pentru unii un lux, iar pentru cei cu venituri foarte mici, o amintire.
Conform spuselor agriculorilor, niciun an nu a fost așa de rău ca 2024: porumbul a aratat foarte rău, boabele nu s-au făcut. De asemenea, fermierii din România se așteptau să aibă o producție totală de 13 milioane de tone, dar au recoltat doar 7 milioane de tone. Producția mică duce automat la scumpiri, care vor declanșa alte valuri de scumpiri, precum cel al prețului cărnii.
Agricultorii susțin că acesta a fost cel mai prost an din ultima vreme. Unii dintre ei nu au avut ce să recolteze din cauză că toată cultura de porumbi a fost afectată. Principalele cauze pentru care prețul cărnii de pasăre va crește, sunt, printre altele, creșterea prețului la furaje,în general, ținând cont că România s-a cnfruntat cu secetă în această vară. Și costurile utilităților sunt mai mari în timpul sezonului rece, dar și prețul puiului de o zi a crescut în contextul apariției focarelor de gripă aviară
în mai multe țări din Europa. La poarta fermei, un kilogram de carne de pasăre pleaca cu 5,8 lei, iar la raft ajungea să fie mai scumpă de două, și chiar de trei ori. Specialiștii spun că până la sfârșitul anului, prețul cărnii de pasăre se va majora cu aproximativ 13%. Aceasta înseamnă că pentru mulți români, carnea de pasăre, cea mai consumată din România, ar putea deveni pentru unii un lux, iar pentru cei cu venituri foarte mici, o amintire.
Conform spuselor agriculorilor, niciun an nu a fost așa de rău ca 2024: porumbul a aratat foarte rău, boabele nu s-au făcut. De asemenea, fermierii din România se așteptau să aibă o producție totală de 13 milioane de tone, dar au recoltat doar 7 milioane de tone. Producția mică duce automat la scumpiri, care vor declanșa alte valuri de scumpiri, precum cel al prețului cărnii.
Agricultorii susțin că acesta a fost cel mai prost an din ultima vreme. Unii dintre ei nu au avut ce să recolteze din cauză că toată cultura de porumbi a fost afectată. Principalele cauze pentru care prețul cărnii de pasăre va crește, sunt, printre altele, creșterea prețului la furaje,în general, ținând cont că România s-a cnfruntat cu secetă în această vară. Și costurile utilităților sunt mai mari în timpul sezonului rece, dar și prețul puiului de o zi a crescut în contextul apariției focarelor de gripă aviară
în mai multe țări din Europa. La poarta fermei, un kilogram de carne de pasăre pleaca cu 5,8 lei, iar la raft ajungea să fie mai scumpă de două, și chiar de trei ori. Specialiștii spun că până la sfârșitul anului, prețul cărnii de pasăre se va majora cu aproximativ 13%. Aceasta înseamnă că pentru mulți români, carnea de pasăre, cea mai consumată din România, ar putea deveni pentru unii un lux, iar pentru cei cu venituri foarte mici, o amintire.
Conform spuselor agriculorilor, niciun an nu a fost așa de rău ca 2024: porumbul a aratat foarte rău, boabele nu s-au făcut. De asemenea, fermierii din România se așteptau să aibă o producție totală de 13 milioane de tone, dar au recoltat doar 7 milioane de tone. Producția mică duce automat la scumpiri, care vor declanșa alte valuri de scumpiri, precum cel al prețului cărnii.
Share this post
carne de pasăre
scumpiri
secetă
agricultori